“Det som skett i spåren av svininfluensavaccinationen är en medicinsk tragedi, säger Göran Stiernstedt, chef på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Stiernstedt anlitades som expert i samband med beslutet om massvaccineringen med Pandemrix 2009.

Text: Anna Jönsson/Källa: HD torsdag 29 nov 2012.

Nu i efterhand ångrar Stiernstedt beslutet. Han var tveksam redan när beslutet togs men uppmanade ändå svenskarna att vaccinera sig. Idag när vi vet konsekvenserna är han dock övertygad om att beslutet som togs var fel.

Narkolepsibarnen har gjort sin stämma hörd genom att organisera sig och göra en gemensam sak av det skedda. Men tänk på alla dem som inte hörsammats, som inte lyckats få gehör hos läkare, som inte fått bekräftat sin skada och inte fått genomslagskraft i massmedia, utan i stället fortfarande lider i det tysta i hemmet. De som ännu inte vet att de själva kan rapportera in biverkningen här på läkemedelsverkets sida.

Stiernstedt efterlyser nu mer utredningar, helst ska det göras av en oberoende kommission. Han vill veta vad det var för krafter som låg bakom att Sverige tog ett beslut om massvaccinering, han är helt enkelt inne på själva beslutsfattandets mekanismer. Det kan vara på sin plats att fortsätta granska alla turerna kring massvaccinationen, för att lära inför framtida liknande situationer. Om de barn och ungdomar som fick narkolepsi efter sprutan säger Stiernstedt till SVT,

“Jag tycker det är en stor medicinsk tragedi och jag är säker på att den i framtiden kommer att stå i historieböckerna vid sidan om neurosedynkatastrofen.”

Är med i en föräldragrupp där en mamma med en dotter som fått narkolepsi kämpar för att få hjälp. Och i samma grupp är det en mamma som drabbats. Detta är helt fruktansvärt! Tyvärr inte ett dugg förvånad eftersom att jag förstod redan innan att det skulle bli något med tanke på hur snabbt alla beslut om det här togs och hur snabbt vaccinet togs fram obeprövat.

Jag brukar inte skriva inlägg längre men har lovat tillsammans med många andra att tipsa om en samlingsplats för dom/er som drabbats.

Det finns en grupp på Facebook som heter “Narkolepsi efter Pandemrix-vaccinet” och en grupp som heter “Livet efter Pandemrix, stödgrupp”.

Sofie Sjöströms bok “Sömnsprutan” har även precis kommit ut till försäljning.

“Hon drabbades av narkolepsi efter pandemrix och har nu skrivit en bok om sitt liv. Det går att köpa boken via somnsprutan@hotmail.com”

Related posts:

Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.