Värkstimulerande, Syntocinon/Pitocin

Ur Läkartidningen.

“Värkstimulering med dropp kan skada barnet.
Oförsiktig användning av värkstimulering med Syntocinon-dropp till mamman under förlossningen kan skada barnet.

Läkare befarar att detta är ett ökande problem. Därför planeras en genomgång av anmälningar om förlossningskomplikationer.

  • Detta är något som jag, som vetenskapligt råd, i ökande utsträckning lagt märke till under de senaste fem, sex åren, både i ansvars- och i patientförsäkringsärenden. Därför vill vi nu gå igenom detta på ett mer systematiskt sätt, säger Ulf Hanson, centrumchef för kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
    En genomgång av lex Maria-ärenden och anmälningar till HSAN som rör förlossningskomplikationer kommer därför att genomföras.

Syntocinon-dropp kan ges till mamman för att påskynda värkarbetet under förlossningen, men om det ges i för höga doser kan barnet få syrebrist. Detta kan ge skador eller, i värsta fall, leda till att barnet avlider.
Nyligen varnade HSAN en läkare som i samband med en förlossning ordinerade ytterligare stimulering med Syntocinon, trots att CTG-kurvan var onormal. Barnet förlöstes med sugklocka, men avled tre dagar senare.
Ulf Hanson är sedan tio år vetenskapligt råd i obstetrik och gynekologi och har granskat en lång rad anmälningar till HSAN, Socialstyrelsen samt patientförsäkringen. Han har diskuterat frågan om ökad användning av Syntocinon-dropp med kollegor och andra vetenskapliga råd som även de sett detta som ett växande problem.
Syntocinon-dropp används vid ungefär hälften av de 100 000 förlossningar som årligen sker i Sverige.
I början av 1990-talet kom så kallad “aktiv management” som
innebär att förlossningen inte ska ta för lång tid för mamman och att man skall vara aktivare och stimulera värkarbetet mer. Det kan innebära att man stimulerar med dropp lite för kraftigt vilket gör att värkarna kommer tätt. Om barnet då är ansträngt blir det ännu jobbigare för det. I stället för att ta det lugnt så drar man på, och då kan barnet bli påverkat, säger Ulf Hanson.”

Related posts:

Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.