Guide till din naturliga förlossning på sjukhus (från naturligtvisare.se)

Guide till din naturliga förlossning  sjukhus.

Guiden bör läsas som en vägvisare och som en hjälp på traven när du planerar för din förlossning. Jag som sammanställt guiden heter Julia Ilke och informationen i denna guide har jag framförallt hämtat från diskussionsforum på nätet där kvinnor berättat om sina förlossningar och från samtal med barnmorskor på mödravårdscentralen. Jag är inte medicinskt utbildad och tar därför inte ansvar för att det som står här är hundra procent korrekt utan mitt syfte med denna guide är att sammanställa en checklista med saker man behöver ta ställning till om man vill föda naturligt men på ett sjukhus. Vill man föda helt naturligt kan en hemmafödsel vara att föredra men eftersom jag personligen vill föda på ett sjukhus om något skulle gå snett men samtidigt vill ha en så naturlig och medicinfri förlossning som möjligt sammanställde jag denna guide för min egen skull. Eftersom jag i mitt sökande efter kunskap märkt att många kvinnor har samma frågor som jag delar jag gärna denna guide med hopp om att du som läser ska känna dig säkrare på hur du vill att din förlossning ska vara.

Naturlig förlossning på sjukhus från kvinnans perspektiv:
– Du som kvinna bestämmer till 100 % över både din kropp och barnet. Du har rätt att säga nej till all behandling oavsett vad sjukvårdspersonalen säger om ditt eller barnets tillstånd. För att slippa fatta svåra beslut under förlossningen bör du tänka igenom hur du ställer dig till de olika behandlingar som sjukvårdspersonalen gör på rutin eller erbjuder. Dela dina tankar med din partner, eventuellt medföljande doula, i förlossningsbrevet, med barnmorskan och se även till att det du inte samtycker till skrivs in i din journal i god tid innan förlossningen.

– Eftersom förlossningen är DIN får du själv bestämma hur du vill ha det. Du får exempelvis ha på dig egna kläder samt ha med dig egna sängkläder om du vill det, du får flytta undan sängen och göra vissa ommöbleringar i rummet så att du trivs, du behöver inte äta maten de erbjuder utan kan ha med dig egen mat osv.

– Värkstiumlerande dropp med syntetiskt oxytocin sätts in för att skynda på värkarna om barnmorskan (BM) anser att förlossningen fortskrider för sakta. BMs referensram om vad ett ”för långsamt värkarbete” innebär påverkas dock av sjukhusets budget, personalens arbetstider samt tillgången på förlossningsrum. Barnets och ditt välmående påverkar givetvis också men BM kan mycket väl föreslå dropp av andra orsaker än hon talar om för dig.
– Naturliga sätt att öka din oxytocinfrisättning och därmed värkarbetet är att vara i rörelse så mycket möjligt. Att få bröstvårtorna stimulerade, genom att bada varmt samt att bli masserad ökar också dina egna oxytocinnivåer. Enkelt sagt är avslappning och lugn det som främjar förlossningens allra mest så allt som får dig att slappna kommer därför att gynna förlossningen.

– Tänka på varje värk som en våg som du flyter dig igenom. Fokusera på att vara avslappnad i höfterna, axlarna och käkarna och detta gäller framförallt under värken/vågen. Krysta i upprätt position, t.ex. sittandes i hukposition, ståendes framåtlutad med stöd av en partner eller på knä lutad över sängens huvudända som höjts upp.

– Hinnspräckning innebär att BM tar hål på fosterhinnorna så att vattnet går och detta görs för att skynda på förlossningen. Många upplever att detta är obehagligt då konstgjort spräckta hinnor ofta leder till kraftiga och smärtsamma sammandragningar av livmodern.

– Av ren rutin och ut i fall att det skulle behövas sätts ofta en kanyl i handen. Detta är onödigt och kan upplevas stressande om du ställt in dig på att föda utan mediciner. Om en akutsituation skulle uppstå kan sprutor ges och kanyl för dropp sättas.

– CTG används för att övervaka barnets hjärta samt livmoderns sammandragningar. Att hela tiden se på en skärm hur hjärtljud och värkar ser ut kan upplevas som stressande. Att vara uppkopplad mot en maskin försvårar även din rörlighet. Eftersom det finns trådlösa CTG kan du be om att få dessa om det skulle uppstå ett behov av att övervaka hjärtljuden. Skalpelektroder kan även fästas på barnets huvud för att kontrollerna hjärtslagen men även dessa kan skippas då BM lika gärna kan lyssna med en trätratt. Säg till om detta innan så att du får en BM som vet hur man lyssnar med trätratt.

– Efter förlossningen ges alla kvinnor en injektion med syntetiskt oxytocin då hormonet verkar sammandragande på livmodern. Detta är dock inget måste utan det finns flera saker man kan göra för att på naturlig väg få livmodern att dra sig samman. När du ammar kommer dina nivåer av oxytocin stiga och samma sak gäller om bröstvårtorna stimuleras. Genom att tillämpa så kallad sen avnavling, vilket innebär att moderkakan får tömmas på blod innan navelsträngen klipps, lossnar moderkakan lättare. Sedan moderkakan kommit ut kan livmodern dra sig samman och det är att föredra att moderkakan lossnat inom 45 min efter förlossningen. Om moderkakan inte lossnar av sig självt kan BM med massage och genom att dra lätt i navelsträngen få den att lossna. Det kan även vara läga att vid det laget få en injektion med oxytocin och i vissa fall även en injektion med adrenalin.

– Att dricka hallonbladste några veckor innan samt efter förlossningen sägs inom naturmedicinen ha en livmoderstärkande effekt.

– Att använda bakteriedödande tvål i duschen behövs inte utan tvärtom gynnar det barnets immunförsvar om det kommer i kontakt med dina bakterier. Inte ens avföring under förlossningen behöver tas bort med bakteriedödande tvättlapp utan dessa bakterierna stäker också barnets immunförsvar.

– Bristningar kan undvikas genom att man låter förlossningen fortskrida i sitt eget tempo. Det finns de som påstår att bristningar ökat i och med att kvinnor väljer att föda i positioner där BM inte har fulluppsikt men detta stämmer inte utan tvärtom minskar risken för bristningar när man föder i hukposition eller ståendes på alla fyra. Läs mer i artiklen från Svd.

– Om klipp görs eller om du spricker så se till att du sys med en självupplösande tråd.

– Lindra smärta samt förhindra bristningar i underlivet genom att din partner, doula eller BM
håller varma handdukar mot din mellangården under utdrivningen och krystningsfasen.

– Ha med dig en doula som sköter kommunikationen och tar eventuella konflikter med BM
och sjukvårdspersonal så att du kan fokusera på att föda.

– Partners roll och stöd i den naturliga förlossningen kan vara att:
– agera massör
– stimulera dina bröstvårtor under och efter förlossningen som ett naturlig sätt att öka dina oxytocinnivåer. Oxytocin ger smärtlindring, bättre värkarbete samt verkar livmodersammandragande efter förlossningen. Ditt eget oxytocin kan aldrig ersättas av det syntetiska som ges på sjukhuset utan tvärtom finns det risk att injektioner med oxytocin rubbar din naturliga hormonbalans och din kropps förmåga att bilda egna hormoner.

  • övervaka att navelsträngen inte klampas eller klipps. Vänta minst 10 minuter innan navelsträngen klipps men gärna tills moderkakan är ute och man kan se att den är tömd på blod.

  • övervaka att inga sprutor som ni inte godkänt ges till barnet eller dig. Direkt efter att barnet kommit ut är framförallt mamman ofta så omtumlad att hon inte märker om hon får ett stick med en spruta livmodersammandragande oxytocin. Pappan är givetvis också medtagen men han har trots allt bättre uppsikt. En medföljande doula har kanske bäst möjlighet att se till att inga sprutor ges utan att ni tillfrågats först.

– Se till att få inskrivet i journalen vad du inte samtycker till. Detta kommer att få BM att tänka till en extra gång innan hon gör något annat än det du önskar. I annat fall kan hon skriva i journalen att du samtyckt till behandling trots att du egentligen inte alls gjorde det.

Naturlig förlossning från barnets perspektiv:
– Skalpelektroder behöver inte fästas på barnets huvud utan BM kan lyssna med trätratt.
– Tillämpa sen avnavling för att barnet ska få i sig allt det viktiga blod som finns kvar i moderkakan. Klampa och klipp därför tidigast efter 10 min men varför inte vänta tills
moderkakan är ute och man kan se att den är tömd på blod.
– Lägg upp barnet på mammans bröst direkt efter förlossningen och detta gäller även vid
kejsarsnitt. Om mamman är medtagen kan pappan hålla med sina händer så att barnet ligger helt säkert. Låt barnet söka sig till bröstet och hjälp bara till om det känns bra och du vill det. Du behöver dock inte känna dig stressad att se till att barnet tar bröstet utan lita på att barnet hittar dit av sig självt om bröstet bara finns i närheten.
– Barnet ska inte hållas ovanför mammans kropp då detta försvårar för moderkakan att tömma över sitt blod till barnet.
– BM torkar barnet ganska kraftigt och det är helt i sin ordning. Fukt gör att barnet får svårare att hålla värmen så det är därför BM torkar så frenetiskt. Massagen hjälper även barnets blodcirkulation och gör att det vaknar till och förstår att det är dags att ”överleva på egen hand” utan mammans kropp.
– Vägning och mätning är frivilligt. Vill du att det görs kan det gott vänta flera timmar efter förlossningen. Säg till personalen att du säger till när de kan väga och mäta barnet så slipper du stressas av att de kommer in och frågar om de kan få ta barnet för vägning och mätning.

Naturlig avslappning och smärtlindring:

– Tänk på varje värk som en våg som du flyter dig igenom. Att kämpa är onödigt så fokusera istället på att slappna av i hela kroppen men framförallt i höfterna, bäckenet, axlarna och käkarna. Om du vill kan du visualisera inre bilder där du ser ditt barn glida lite längre ner i din kropp på sin väg ut.

– Påminn dig om att varje avklarad värk/våg betyder att barnet tagit sig ett steg närmare dig.

– Värme hjälper avslappningen samt att det är smärtlindrande så bada eller duscha gärna
varmt. Be även om att få varma tvättlappar mot mellangården under krystningsfasen. Ett par varma händer mot ländryggen, på axlarna, att hålla i handen osv. är oslagbart jämfört med värmekudde.

– ”Förlossningen är som sex. Ju mindre prylar och ju mer närvaro desto bättre. Inga saker kan slå kraften som finns i partners, doulans eller barnmorskans varma och trygga händer” sagt av en klok tvåbarnsmamma.

– Akupunktur, sterila kvaddar, TENS, varma bad, avslappning och rörelse är naturliga metoder som minskar smärtupplevelsen”.

Tips på vidare läsning:
– Boken Föda utan rädsla av Susanna Heli
(Denna lägger jag till som tips, Ina May’s Guide to Childbirth av Ina May Gaskin)
Rekommenderar även Ricki Lakes dokumentär “Business of being born” och “More business of being born.

Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.