Värkstimulerande dropp bakom många anmälda förlossningar

“Vissa förlossningar går riktigt snett och Sophie Berglund försöker ta reda på varför.

På uppdrag av Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag håller hon på att granska förlossningar som slutat med att barnen fötts med cp-skador och där föräldrarna ansökt om ersättning från patientförsäkringen.

Under åren 1998-2004 gjordes 230 sådana ansökningar och 91 av dem resulterade i att ersättning betalades ut eftersom skadorna borde ha gått att undvika.

Preliminära resultat
Detta är förlossningar som slutat riktigt illa: En fjärdedel av barnen har avlidit före fem års ålder och resten har mycket svåra cp-skador.

Sophie Berglunds granskning är inte avslutad ännu och hon betonar att hennes resultat är preliminära.

Men hon anser det slående att åtta av tio mammor i den här gruppen fick värkstimulerande dropp. Det är en långt större andel än genomsnittet. Detta läkemedel kan användas om förlossningen av någon anledning behöver skyndas på.

Under de 91 förlossningarna med konstaterad felbehandling har mammorna i många fall fått sådant dropp trots tecken på syrebrist hos barnet.

Glömda risker
Eftersom syresättningen av barnet tillfälligt stoppas under varje värk är det viktigt att värkarna inte kommer för tätt. Max fyra till fem värkar under tio minuter är ett riktmärke.

  • Om värkarna kommer tätare än så stryps tillförseln av syre till barnet. Det är precis som att trycka ner någon som simmar under vattnet, säger Sophie Berglund.

Men under lite mer än en tredjedel av de granskade förlossningarna där värkstimulerande dropp sattes in mättes inte hur tätt värkarna kom. I en lika stor grupp kom värkarna för tätt – mammans livmoder var överstimulerad.

Problemet med oxytocin (syntetiskt Oxytocin, Syntocinon) är att läkemedlet använts under decennier och att riskerna glömts bort, anser Sophie Berglund.

Syftet med granskningen är att ringa in systemfel inom förlossningsvården och att minska antalet undvikbara cp-skador.”

Från förlossningsgruppen “Idag har vi kunnat läsa om befarade negativa effekter av syntocinon, värkförstärkande dropp. Om din barnmorska föreslår värkförstärkande dropp är det helt ok att fråga om det finns någon medicinsk anledning till det eller om det finns något annat oxytocinstimulerande man kan prova i första hand, t ex massage, akupunktur, bad/dusch… ”

Länk till nya studier som släppts kommer här WND EXCLUSIVE STUDY LINKS AUTISM TO BIRTH INDUCTIONS

Induced Labor Linked to Higher Autism Risk

Och här finns även ett intressant inlägg Pitocin/Syntocinons untold impact

“De täta värkarna, som kvinnans egen kropp inte har producerat naturligt, leder ofta till så korta värkpauser att barnet inte får tillräckligt med syre och hinner inte återhämta sig. Detta är anledningen till att så många förlossningar där kvinnan får värkstimulerande dropp ofta slutar med att barnet måste förlösas med förlossningstång, sugklocka eller kejsarsnitt. Studier från norska sjukhus visar att av oxytocinstimulerade förstagångsföderskor slutar nästan 50 procent med kejsarsnitt mot 6,9 procent av dem som inte blev igångsatta!”

Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.