Kvarhållen placenta

Från Fb doulan

“Risk för kvarhållen moderkaka är större när livmodersammandragande medel (syntocinon) ges innan moderkakan har fötts fram. Enligt Michel Odent började problemen med kvarhållen moderkaka när livmodersammandragande medel infördes som rutin inom förlossningsvården. När det ges så fort barnet har fötts kan livmoderhalsen dra ihop sig och “stängas till” innan moderkakan kommit ut, och mamman måste sövas för att få den uttagen ”för hand”. Om mamma och barn bara får bonda ifred och börja amma, utan att någon är där och stör, så frigörs kroppens eget oxytocin, vilket gör att livmodern drar ihop sig på naturligt sätt och blödningsrisken minimeras.
Värkstimulerande dropp under förlossningen hämmar tyvärr också kroppens eget oxytocin och därmed förmågan att stöta ut moderkakan/minimera blödning. Naturligtvis är det jättebra att det finns livmodersammandragande medel OM det skulle behövas, alltså om mamman börjar blöda mer än normalt, men det är inte bra att det ges på rutin INNAN moderkakan fötts.
En annan riskfaktor för kvarhållande moderkaka/stor blödning är tidig avnavling, dvs om man klipper navelsträngen direkt efter barnets födelse, för då blir det mer blod i moderkakan, den blir hårdare, får svårare att lossna från livmodern och livmodern får svårare att dra ihop sig när moderkakan är stor och hård.”

Related posts:

Det här inlägget postades i Vardag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvarhållen placenta

 1. Evelina skriver:

  Det hände mig. Tidig avnavling, några sprutor syntocinon och sedan vägrade moderkakan lossnade. Knappt 30 min efter att min dotter fötts kördes jag till op. Först då blödde jag mycket, ca 2 liter. Tack vare din blogg har jag nu lärtmig massor. Om det blir ett till barn kommer jag att kräva helt andra tillvägagångssätt…

  • admin skriver:

   Evelina, Tack för att du delar med dig! Hoppas allt gick bra för er. Jag skriver om sådant jag önskar jag själv vetat innan jag födde första barnen, jag önskar att detta var något det informerades om på mvc, tyvärr är så inte fallet. Men ju fler som sprider informationen så kanske det når ut till slut och kvinnorna blir mer informerade och får veta att det finns olika val.
   Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.