Mobbning & näthat

Johan är en duktig pokerspelare och brukar åka till Sthlm ibland för att spela. Han berättade att Dilba brukar var där och spela. Jag kikade in på hennes blogg och fastnade så för hennes inlägg hon skrev om mobbning, inlägget Mobbare.
I stort sett alla barn retas och blir osams ibland. Mina barn har blivit retade, mina barn har retats. Jag har haft diskussioner med barnen, tröstat dom och löst problemen då dom varit ledsna och även blivit arg, skämts och tagit diskussioner om dom varit dom som retats. Att retas är aldrig oki!
I skolan våra barn går nu är personalen jättebra, pedagogiska och jag tycker det är en lugn och bra skola.
Igår så läste jag på Fb, en väns barn kom hem från skolan med hjärnskakning.
Då kom jag att tänka på förra skolan våra barn gick på. Vår äldsta son kom hem en dag, med en tand utslagen. Ja, hela tanden fattades. Han berättade att en pojke hade slagit honom på rasten. Ingen fröken ringde, det var alltså vi som fick kontakta skolan. Helt vansinnigt! Liknande saker hände då och då, (inte våra barn men andras) ibland när man gick förbi skolan kunde barn ligga på marken på skolgården och slåss. Minns en gång då jag fick springa in i skolan och hämta hjälp då en ganska så stor kille piskade en annan med en stor pinne över ryggen och jag fick honom inte att sluta.
Jag kan inte minnas att det var så då en annan var liten. Eller jo, mobbning förekom alltid. Det var alltid någon i varje klass som var lite extra utsatt. Kanske han/hon inte klädde sig som alla andra, kanske han/hon hade glasögon, eller något annat, det krävs väl inte så mycket egentligen. Finns det inget att retas över så kan man ju hitta på en anledning. Ditt namn kanske rimmar på något lustigt? Jag har också blivit retad ibland i skolan. Längesedan,
men jag minns ändå hur det känns när någon försöker trycka ned en, det har man ju upplevt även som vuxen.
Samma sak gäller ju vuxenmobbning, det räcker med att en människa sticker ut lite från mängden, då blir det extra intressant och roligt att bete sig illa. Jag följer några kändisbloggar och ibland kan man inte undgå att se hur endel utav dom blir trakasserade. Linda Rosing osv.. det finns ju många men för att ta ett exempel. Eller fina Mirka. I hennes blogg kan jag tappa hakan över hur folk beter sig ibland. Eller som Madeleine Ilmrud beskriver hur anonyma näthatare skriver om hennes medverkan i tv.
Då brukar jag fundera, vem sjutton är det som sitter där och skriver? Skulle den människan våga säga samma sak rakt upp i ansiktet på den människan? Svar, nej. Den skulle viska bakom ryggen, men aldrig säga ett ord till personen i fråga. Och vad ska barnen lära sig utav vuxna som beter sig så? Att det är oki att bete sig illa och vara respektlös mot andra människor? Att människor inte får vara olika? Att det är oki att håna varandra?
Barn måste få lära sig att vi alla ser olika ut och att vi alla lever olika liv med olika värderingar.

På tal om näthat så ska det visas en dokumentär på onsdag som tar upp näthat, “Män som näthatar kvinnor” i Uppdrag granskning. Missa inte det.

Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mobbning & näthat

 1. Louise skriver:

  Mobbing är hemskt i alla slag.
  Jag blev mobbad som liten eller ja i grundskolan..
  Max blev retad/mobbad på Xander nuvarande skola nu när han slutat där och då han har iktyos(torr över hela huden) så har han skinn som lossnar spelar ingen roll hur mycket man smörjer osv det kommer av ändå,de sa att han hade löss och Xander blir slagen mer eller mindre dagligen för att hans skola är en av Malmös sämsta skolor…du kanske läst om detta på min blogg?
  Vi försöker få ny skola till honom men utan resultat än så länge.
  Har gått så långt att xander blivit som dem i skolan han tar efter dem och vad händer med OSS jo skolan socanmäler OSS för att han blir provocerad och detta slängde min sambo på ansiktet på hans fröken igår.
  Problemet med den skolan är att alla ungar bråkar och det är ofta fula ord som strömmar där och slagsmål dagligen och personalen kan inget göra, ett snack med eleven och föräldrarna lugnt ett tag sen slagsmål igen någon dag efter. Varje dag varje timme och vår son måste stå ut med det och det stör hans skolro.

  Jag tycker att det inte är ok att mobba någon via nätet oavsett om man har 15 barn eller 3 eller om man har en udda livsstil eller tror på något helt annat än någon annan, det gör så förbaskat ont i folks ögon om någon är annorlunda…
  Jag dömmer ingen det är väl deras liv men folk har för mycket fritid verkar det som.
  Hade kunnat skriva massor men jag avrundar här.
  Vet inte vad som är värst barnmobbing eller vuxenmobbing?

  Hoppas ni hade en bra dag igår.

  Ha det bäst. Kram på dig.

 2. Jigartala skriver:

  Usch det är verkligen tråkigt att det på många platser råder ett så hårt klimat. När man ser hur många vuxna beter sig så blir man tyvärr inte alls förvånad över att barnen tog efter. Hamnade nyligen i en konflikt med en bekant som sedan dess skrivit massvis med elaka och nedlåtande saker om mig på sin vägg på fb. Igår fick jag nog, tog bort henne och blockade. Om man nu stör sig så mkt varför inte avfölja personen, ta bort som vän, sluta läsa den personens blogg osv. Det är ju så lätt…kram sarah

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.