Tänkte tipsa vidare om att det fortfarande finns chans att vara med i den fantastiska boken “100 kvinnors berättelser om att föda av egen kraft”.

Info från Fb-gruppen och barnmorskebilens blogg;

“Vi önskar sprida kunskap om att en positiv och stärkande förlossningsupplevelse är möjlig! Det finns så många goda historier som aldrig berättas, men det är sådana en gravid kvinna behöver höra och ta till sig inför sitt eget födande. Det viktiga är att kvinnan känner att födseln var en stärkande upplevelse, något som kan vara peppande för andra att höra. Att hon fött av egen kraft, inte blivit förlöst.

Vi är två kvinnor – Sarah och Eva-Maria – som arbetar på en bok om födslar. Den ska bli en positiv röst till de många kvinnor väntar på förlossningen med rädsla för det okända och kanske smärtfulla. En samling fallberättelser ”av kvinnor till kvinnor” om glädjen och styrkan i att föda med sig själv som den centrala kraften. Upplevelser som kan bli värdefulla för andra kvinnor att läsa om. Vårt mål är hundra berättelser av alla de slag med den gemensamma nämnaren att kvinnorna som berättar känt födandet som en stark och skapande upplevelse.

Sarah Roued Thomsen är textförfattare och lärarstuderande och jag, Eva-Maria Wassberg, är barnmorska.

Idé och bakgrund till boken

Idén till boken kom till Sarah när hon gick på journalisthögskolan och gravid letade efter något som kunde ge henne användbar hjälp vid födseln. Upplevelsen att höra om goda, starka förlossningar från kvinnor omkring henne och vikten av dessa röster inom henne när hon födde sin son, samt samtal med gravida som saknar en mer positiv och naturlig vinkel på födande gör att Sarah tänker att en sådan här bok skulle riktigt många kunna ha nytta av.

Själv har jag, Eva-Maria Wassberg, i över 20 år arbetat med hemförlossningar och naturligt födande här i Sverige. Min drivkraft i att skriva denna bok tillsammans med Sarah är min starka önskan att kunna förmedla de erfarenheter av goda, naturliga födslar som jag upplever i mitt arbete men som inte i särskilt hög grad förmedlas vidare i media eller böcker som handlar om förlossningar. Boken handlar absolut inte bara om förlossningar i hemmiljö. En födsel på sjukhus kan upplevas otroligt stärkande.

Från vår sida är det helt medvetet inte fokus på allt det som kan gå galet vid en födsel, eller på de många frågor om hjälp och smärtlindring som finns. Det har vi valt eftersom det redan finns så mycket bra skrivet om dessa ämnen, men också för att vi ser denna bok som en sida av födslar som det inte talas så högt om och som vi har en känsla av att riktigt många gärna vill känna till.

Historierna får gärna komma från kvinnor i alla åldrar och nationaliteter. Ju fler desto bättre. Då finns möjligheten att så många som möjligt kan hitta hjälp i boken. Den skall innehålla din förlossningsberättelse med särskilt fokus på den visdom du önskar ge vidare till andra gravida och födande.

Det kan vara anonymt eller med namn och kanske bilder. Vi skall dock kunna kontakta dig. Du skriver så långt eller kort, så enkelt eller komplext du önskar, för att dina erfarenheter skall bli förmedlade på ett bra sätt. Vi förbehåller oss dock rätten att redigera i det, i samarbete med dig. Om detta behövs för helhetens skull.

Tanken är att Sarah tar emot de danska berättelserna och jag tar emot de svenska. Det här är första uppropet på svenska. Vår förhoppning är att många med erfarenheter av födande ska sätta sig ner och skriva om det.”

Kanske du har en berättelse att dela med dig utav? Besök gruppen “100 kvinnors berättelser om att föda av egen kraft” på Facebook för mer information.

Related posts:

Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till

 1. madde-mamma till fyra(blivande fembarnsmamma) skriver:

  Gick med i gruppen igår kväll =) Vilken toppen idé att skriva en sådan bok, jag tänkte försöka få ihop en berättelse om min tredje förlossning där jag verkligen kände att jag födde av egen kraft. Om du själv tänkt skriva, skriver du om flera av dina förlossningar eller bara en? Härligt förresten att bebisen höll sig kvar i magen så här länge trots allt! Kram

  • admin skriver:

   Stort tack Madde! Nu är det bara 2 veckor till beräknat så h*n har verkligen stannat länge, känns så skönt! Kanske passerar bf nu då hihi!
   Vad roligt att du ska skicka in en berättelse! Jag tycker att bokprojektet är helt underbart! Man hör tyvärr sällan om alla de positiva förlossningarna, många otäcka och skrämmande ” skräckisar” får ju gravida höra och det är inte det dom behöver/ska höra när dom väntar barn. Man behöver inspirerande och peppande berättelser så man känner att wow, det där vill och KLARAR jag också. 🙂
   Jag ska vara med med Minjas, jag valde hennes eftersom att det är min allra smidigaste förlossning.
   Kram

 2. Jenny skriver:

  Jag delar gärna med mig av min andra förlossning! Ska man gå med i gruppen då för att få berätta min historia? Den skedde väldigt oplanerat hemma, då det tog kortare tid än vad vi förväntat oss. Är såhär i efterhand imponerad av mig själv som bara släppte rädslan och paniken och lyssnade på kroppen. Den visste vad den gjorde 🙂

  • admin skriver:

   Jenny, Vad roligt att du vill skicka in din berättelse! Gå med i gruppen på fb så ser du vart du ska skicka berättelsen någonstans, du kan maila till Eva-Maria på hennes mailadress som finns utlagd där i gruppen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.