Bvc & Mvc

Minjas 1-årskontroll idag. Läkarbesök och vaccination, det gick jättebra. Hon verkar lite hängig efter vaccinationen dock, får se om det blir någon feber sedan.

Senare var det mvc. Mitt hb hade ökat jättebra, 116 låg det på! Vet inte riktigt hur det gått till.
Bebisens hjärtslag låg på ca 136.
Ligger fint på sf-kurvan.
Blodtryck 110/70.
Huvudet nedåt.. Rörlig men ganska långt nere ändå.
Som det ska vara alltså, fina värden.

Bortsett från att mina provsvar från förlossningen hade kommit och jag har tydligen GBS. Ska ha dropp under förlossningen så inte barnet ska bli dåligt. Jag blir ärligt talat jättenojig och less… Jag vet att riskerna är väldigt små, men jag är inte dum, jag vet flera som det gått åt helvete för på ren svenska. Och man får ju ingen info heller för de inom vården vill inte skrämma upp gravida.
Så nu funderar man över det också…
Hur länge måste man ha droppet för att det ska hinna ha effekt? Om man inte hinner in och få droppet och barnet föds hemma eller i bilen, vad händer då? Ska man sitta fast i droppet hela förlossningen?
Någon som haft GBS och blivit behandlad under förlossningen som vill dela med sig? Vore väldigt tacksam.

Det här inlägget postades i Graviditet 8, Vardag. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Bvc & Mvc

 1. Elin - 5barnsmamma skriver:

  Hade GBS under min graviditet när jag väntade min dotter, hann då inte gå dropp för förlossningen gick för snabbt. Men det var inga problem för henne, dom tog lite extra kontroller på bb bara. Hoppas allt går bra för dig!
  Kram Elin

 2. Jenny skriver:

  Hej
  Jag jobbar på förlossningen på karolinska i Solna och där ger vi bencyl pc så fort värkarna har startat eller när patienten kommer in.
  OM det nu inte skulle vara så att man hinner ge så blir det lite extra temp och resp kontroller på barnet för att kunna fånga upp om den blir snabbandad eller får feber.
  Alltså inte tal om tidig hemgång men detta kan säkert vara olika från olika sjukhus!

  Lycka till

 3. Helena skriver:

  Första gången jag kommenterar här på din mysiga blogg, trots att jag läst här inne ett tag.
  Jag har själv haft gbs under båda mina graviditeter så jag förstår helt din oro. Och som du skrev så ger tyvärr inte sjukvården all den info som de har om detta.
  Det första jag tänker är att det säkert är tack vare detta som du haft så väldigt mycket sammandragningar och kraftiga förvärkar. Synd att detta inte kollats upp tidigare för då kunde du ha fått penicillin och fått må bättre och haft mindre ont. Men tyvärr har inte alla barnmorskor på mödravården tillräcklig kunskap om detta och att man bör kolla upp om det finns en gbs infektion så fort en havande kvinna har mer sammandragningar än vad som är normalt.

  När du ska föda är det bäst om du hunnit få dropp ca 4 timmar innan det är dags för bebisen att komma. Senast ca en timme innan. Det är den info jag fått i alla fall.
  Men om det inte hinns med så ska de ha lite extra koll på bebisen efteråt. Och det bör ni med ha och om ni fått åka hem så tveka inte det minsta att ringa sjukvården om det känns som att nåt inte är som det borde.

 4. Helena skriver:

  Fyllde visst hela kommentarfältet så fortsätter här.

  När man väl vet att man har gbs behöver man inte vara lika orolig, för då vet de vad som ska göras om nåt händer.
  Men se om du kan få ligga kvar några dagar extra om du inte hinner få droppet om du känner dig tryggare av att vara nära vården.

  Hoppas du fått nåt penicillin nu så lugnar det sig säkert lite mer för dig och bebisen kan kanske få stanna kvar i magen lite till 🙂

  Viktigast av allt är bara att slappna av och lyssna till sig själv!

  Lycka till med allt och tack för en mysig blogg! Kram Helena

  • admin skriver:

   Stort tack Helena!
   Är jättetacksam för alla kommentarer jag får.
   Jag fick tyvärr ordna penicillin själv, dom envisas med att jag bara ska ha dropp under förlossningen.
   Jag har haft otroligt mycket sammandragningar och förvärkar, och hela tiden fått höra att det bara är för jag fött många barn. Det kan ju precis som du säger även ha påverkats av GBS. Nu har jag letat massor med info och fått höra hur det var för andra, känns skönt men blir besviken av att dom tar så lätt på det och avfärdar det som något helt ofarligt inom vården. För det är det ju tyvärr inte, även om det oftast går jättebra. Men man har hittat ganska många det inte gått bra för också, så jag fattar inte hur dom kan säga att det är en så ofarlig sak. Nu var det jättetur att dom tog det här provet på förlossningen annars hade jag aldrig ens vetat om det, för på mvc är inte det något de skulle kolla.
   Så nu tänker jag äta penicillin och sen hoppas jag att jag hinner få dropp när jag kommer in, (vet ju inte hur snabbt allt kommer att gå) annars får dom ha extra koll på bebisen efteråt.
   Kramar!

 5. Fy va jobbigt vännen. Har inte haft det men vet attt mammas kompis dotter hade GBS när hennes dotter föddes. Det gick dock jättebra och bebisen fick inga problem.

 6. Fia skriver:

  Hej Sophie!

  När jag väntade dottern förra året så fick jag veta omkr v17 att jag bar på GBSbakterier i urinen. Eller b-streptokocker som de heter, fick veta av en händelse för det var en annan ön min bm som ringde med testresultaten, hade massvis med frågor men fick unga svar annat än, ha men det är ju bra att du vet om det. GBS är endast farligt om man inte vet om att man är bärare osv… Läste på nätet och blev vettskrämd. Jag är envis och vet vart jag ska vända mig så jag tog reda på så mycket info som bara möjligt men det är svårt. För precis som du säger så kniper vården käft och vill inte skrämma någon i onödan.
  Hg fick inskrivet i min journal av två olika läkare att jag skulle ha Becylpenicillin vid förlossningen, fick till slut en läkare att berätta att det ska sättas in 6tim innan födsel för att vara fullt effektivt.
  Som nojjig förstföderska gick jag resten av grav och undrade, men hur ska man veta när det är 7-8timmar kvar? Jag bor nära sjukhuset (skulle rent teoretiskt sätt kunna gå dit) så jag ville vara hemma så länge som möjligt. Detta satte dock käppar i min plan.
  Sen när det väl blev dags så fick jag preeklampsi och blev igångsatt på specialistförlossningen i v37. Läkaren som hade ansvar då sa att man inte längre pratar om 6tim innan utan penicillinet ges när man har etablerade värkar, och sitter tills förlossningen är över. För min del blev det nog nästan 6tim ändå. Läkaren sa även att huvudsaken är att man hinner få lite och framförallt att man vet om att man är bärare så de kan hålla uppsikt lite extra på BB. Vad jag förstår så är tidig hemgång inte möjlig om man har det.

  Vet inte om du fått några svar, men allt gick bra och dottern mådde prima. Det var jag som var medtagen,
  Det kommer gå fint för dig!

  Kram

  • admin skriver:

   Stort tack för svaret Fia!
   Jag ringde upp idag igen men jag blir liksom inte riktigt nöjd med svaren, det är så luddiga svar man får, ingen ren fakta. Det står när förlossningen slår upp mig i journalen att jag ska ha droppet så fort jag kommer in på förlossningen. Sen är det omöjligt att veta om det kommer ta 1 timme eller 15 när min förlossning startar, men dom verkar inte riktigt förstå det. Jag tänker äta kåvepenin nu så jag slipper oroa mig under graviditeten iaf, tänker inte behöva gå och noja mig. Men kan ju säga att penicillinet nu har jag inte fått pga GBS:en, det fick jag skaffa fram själv för enligt läkaren är det endast dropp som gäller. Jag vet att riskerna är jättesmå men jag vet flera det inte gått bra för och jag tänker inte chansa vad de än säger.
   Kram

 7. Helena skriver:

  Jag blev igångsatt första gången för jag hade så strulig graviditet pga min gbs.
  Det kändes väldigt tryggt, men det var bara tack vare en läkare som tog min oro på allvar. Den läkare som sen var i tjänst när jag skulle sättas igång ville först inte gå med på det. Usch det var struligt allt… Slutade med en medtagen liten bebis och jag var med helt slut lång tid efter förlossningen.
  När jag skulle få min andra dotter hade jag med gbs, då fick jag en rejäl hinnsvepning som drog igång det ordentligt. Sen åkte jag in till förlossningen i ett tidigt skede.
  Hoppas dina förvärkar ska minska nu av penicillinet så att du sedan verkligen kan avgöra när det är på riktigt. Förmodligen kan det bli så 🙂
  Undr min första grav så fick jag till slut äta penicillin hela tiden då det retade livmodern alldeles för mycket när jag stod utan behandling.
  Om du får fler barn ska du kollas minst en gång i månaden under hela graviditeten då infektionen tyvärr ofta komme tillbaka.
  Bli inte för rädd av allt du läser på nätet! Det är lätt att bli livrädd!
  Men mer info behövs om detta!

 8. Helena skriver:

  Ta hand om dig nu och lyssna till din inre röst och din egen känsla!
  Det är tur att du har så mycket erfarenhet sen innan, det är guld värt!
  Om du undrar nåt mer är det bara att höra av dig 🙂
  Kram Helena

 9. Caroline skriver:

  Hej. Jag hade gbs med mitt första barn, droppen på
  Förlossningen hann inte pga att vår dotter kom med raketfart, men vi åkte till
  Neo där hon fick antibiotika i förebyggande pga att jag inte han få. Tror inte dom gör det normalt
  Sätt, men jag var så rädd för gbsen, så jag tror min barnmorska fixade så hon fick det. Fick gå och prata med
  Specialläkare etc för jag läst sådana skräckexempel. Men han sa att risken att bli överkörd av en bil på
  Gatan är större än att ditt barn ska smittas.

 10. Fia skriver:

  Nej, det är tragiskt… Inga svar, ingen fakta utan de läser bara sina PM.
  Jag åt också Kåvepenin som jag hade kvar från en halsfluss just för att säkra graviditeten.
  Vi klarade oss undan neo, men träffade barnläkaren därifrån som sa att vindkulle vara uppmärksamma på hur hon andades osv och kontrollera temperatuten vid minsta tecken på dåsighet.

 11. Tess skriver:

  Jag blev jättenonchalerad och fick ingen information alls, jag fick i princip googla fram allting själv. jag fick dock penicillin men bakterierna kom tillbaks hela tiden. sista tiden av graviditeten så fick jag äta penicillin varje dag i ca 1,5 mån. Hade otroligt mycket förvärkar och sammandragningar. Kommer inte ihåg exakt hur det blev med droppet då det blev akutsnitt pga andra omständigheter men dom vägrade göra några som helst kontroller på sonen efteråt trots att dom visste att jag hade gbs!Jag tycker att bör få mer information plus att dom bör kolla alla blivande mammor, det kan ju faktiskt rädda liv!

 12. Oj, vad är GBs tro? Får googla. Jag ville bara kika in och se hur allt gått. Ingen bebis ännu i varje fall. Vad skönt. Jag åker hem från Sri Lanka ikväll. Ser fram emot att täffa mina vildingar igen! Kram!!

  • admin skriver:

   Madelein, Hoppas du har haft det härligt! Såg så skönt ut på bilderna! Gbs är grupp B-streptokocker.
   Ca 30% har det någon gång under graviditeten men de flesta vet inte om det eftersom det inte är något som testas på rutin.. Det farligaste är om man inte vet om det för då är risken att barnet smittas större, eftersom det då inte behandlas. Riskerna är inte stora, men de finns ju och tyvärr så går det inte bra för alla. Kram

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.