Cocoonababy

Jag har aldrig haft en bebis som gillat att ligga “plant” på en platt vanlig madrass. Hur ofta hör eller läser man inte att “hn vaknar så fort man lägger ned honom/henne”. Från att komma från en trång och mysig varm mage till en stor och platt säng, man förstår ju att det blir en enorm omställning. Satt och tittade runt på olika produkter och så hittade jag denna, Cocoonababy, en madrass som efterliknar livmodern. Det ska bli väldigt spännande att se vad bebisen tycker om den. Vi samsover alltid med våra spädbarn/småbarn så den här ergonomiska madrassen ska vi ha bredvid oss i vår säng. En Cocoonababy kan man ha vart man vill, i bebisens spjälsäng, i sin egen säng, eller vart man nu sover. 🙂 Den är smidig att ta med sig om man ska bort. Mer om produkten kan du läsa om på Xacta och på Sveabarn.se. Jag kommer berätta om hur jag och bebisen upplever Cocoonababy sedan när hn är född.

Cocoonababy – Resultat av 10 års forskning

Cocoonababy är framtagen i sjukhusmiljö ursprungligen för prematura barn. Barnläkarna förbluffades av Cocoonababy´s positiva inverkan på spädbarnet och insåg att detta är något som även fullgångna spädbarn måste få tillgång till. Därför utvecklade man Cocoonababy i ytterligare två storlekar.

Underlättar övergången från en miljö i fostervatten till livet utanför livmodern. Kallas även för follow-up livmoder.

Lägger du ett grinigt och missnöjt barn i Cocoonababy märker du en omedelbar förändring. Barnet slappnar av, kommer till rätta, somnar eller börjar undersöka sitt ansikte på samma sätt som det gjorde i mammas mage, vilket inte är möjligt om barnet ligger på platt underlag.

1. Spädbarnets huvud ligger dikt an mot madrassens huvudända. Detta inger trygghet och har en lugnande effekt på babyn.

2. Den fosterliknande ställning som spädbarnet anammar i Cocoonababy har många fördelar:

– Mororeflexerna, barnet rycker till och sprätar rakt ut med armar och ben, minskar eller upphör helt i Cocoonababy. I livmodern ligger barnet ihoptryckt i en reducerad miljö. Utanför livmodern det motsatta och det är detta som skapar de sk fritt fall reflexerna. Cocoonababy skapar en trygg och ombonad miljö. Tack vare madrassens ergonomiska utformning omfamnar den barnet och motverkar på så sätt Mororeflexerna.

– Cocoonababy minskar risken för ”flat-head syndrome”. På platt liggunderlag blir liggställningen grodliknande med armarna utsträckta på var sida om huvudet. Spädbarnet stirrar antingen i taket eller vänder automatiskt huvudet åt det håll som fostret anammade i livmodern, dvs samma sida gynnas som i slutskedet av fostertiden. Liggställningen blir fixerad. Då alltid samma liggställning gynnas ökar risken för flathead syndrome och förstärker givetvis sådana medfödda skador.

– minskar uppstötningsreflexerna tack vare madrassens optimala lutning. På platt liggunderlag öppnas magmunnen automatiskt och har därmed en negativ påverkan på uppstötningsreflexerna. De sura uppstötningarna väcker barnet, halsen blir irriterad och mer mottaglig mot sjukdomar.

– I Cocoonababy kan babyn röra vid sitt ansikte och suga på sin tumme precis som i mammans mage och på så sätt utveckla sin motoriska förmåga, öga-hand kordination.På plattliggunderlag är detta inte möjligt.

3. Det breda bandet över magen tröstar, inger trygghet och värme.

4. Under madrassens överdrag finns en avlång rundad dyna som placeras mellan knäveck och babyns stuss. Med dynans hjälp intar babyn en fosterliknande ställning.

5. Till skillnad från memoryfoam, polysteren kulor och gel madrasser som tenderar att fixera barnet i en liggsatällning är tanken med Cocoonababy är den motsatta. Cocoonababy hjälper barnet att röra sitt huvud och armar för att utveckla sina motoriska färdigheter. Cocoonababy skall ge så mycket rörelsefrihet som möjligt. Coconababy förhindrar därmed att barnet anammar en ställning där ena sidan gynnas framför den andra.

Är utformad, testad och godkänd enl EU standard 2000-164 per den 23 febr 2000

Madrassens stl: Längd 69 x Bredd 40 x höjd 19cm.Passar barn från 2,8 kg tills barnet själv kan rulla runt och på egenhand byta liggställning, d.v.s vid ca 4 månaders ålder. Finns även i mindre storlek för prematura barn.

Maskintvätt: Överdrag/Lakan och ”tummy band”.

Överdrag/Lakan finns att köpa separat i Fleur de Coton i ett flertal färger samt i 100% organisk bomull. Cocoonababy har vunnit många internationella utmärkelser, är utvecklad i sjukhusmiljö och resultat av 10års forskning.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=VZObwfUjw24&w=420&h=315]

Cocoonababy, the secret of well-being …

Following birth, the first few months act as a transitory period during which baby adjusts from the aquatic to the aerial environment. As a result, the way in which he is positioned throughout this time is very important; his posture dictates the level of his well-being and how his motor responses will evolve. If the newborn lies flat on his back on a very firm mattress, without the safe and secure feeling he had in the womb, he could feel lost or stressed. This posture could also be the start of various physical ailments, for example, problems of gastric reflux and problems in the respiratory or auditory sphere (bronchiolitis, ear infections…).

In most of these cases, if the child’s body is repositioned in the curved foetal posture, the problems could be appeased and medication avoided. Lying on a firm mattress, in a batrachian posture with his arms folded back and upwards at either side of his body (i.e. a “3 branch candlestick” posture), baby either stares at the ceiling or turns his head inevitably to the same side: the one he adopted in his mother’s womb or as a result of his attention being attracted by a repetitive sound or a fixed source of light. Ultimately this can result in a “fixed position torticollis”, and/or an increase in the risk of plagiocephaly (a misshapen or flattened head) which is frequently asymmetrical. This problem is observed in increasing numbers today and can have harmful consequences for the child’s psychomotor development.

Without a doubt, any of these problems has an effect on the child’s well-being – and that of his parents! Professor Grenier from Bayonne in France, was one of the first to insist on the ”correct positioning” of premature babies. Following his studies, physiotherapists, psychomotricians and psychologists have developed installations with the aim of procuring “comfort by preventive measures”, so essential to the future development of premature babies, or those having had a difficult birth.

For a number of years, babies born prematurely were installed in nests “made to measure”, designed in a way so as to recreate the same feeling they had in their mother’s womb. However, these nests, made individually by hospital staff members, were not easy to use either in hospital or in the home.

The Cocoonababy nest is the result of several years’ attentive observation in a medical environment for a better start in life.

Det här inlägget postades i Vardag. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Cocoonababy

 1. Spännande :). Bra grej! När Wiliam var nyfödd och sjuk på neonatal la dom filtar runt honom så det blev som en livmoder, dom gjorde så på alla där och sa att bebisar sover bättre då så jag fortsatte med de, han fick alltid ha något som låg över vad ska man säga “toppen” av huvudet. Jag sov alltid med honom under hakan osv, de kändes ju mest naturligt, menar har man legat trångt, varmt och mysigt i hela sitt liv vill man inte ligga långt ifrån någon. William sov i mitt rum i flera år, ibland vaknar han ff på nätterna och är mörkrädd (kan ha drömt något) förr i tiden samsov 3-4 per. Idag ska alla ha en egen säng och folk brukar om
  att barn sover dåligt, jag tror vi är flockdjur och vill sova tillsammans. Kolla alla andra djur liksom? Varför skulle människor vara något undantag? 🙂

 2. Anna skriver:

  Har tittat på den och tror jag ska köpa en, jag har bf i januari så jag vill gärna veta vad du tyckte om den.

 3. Minneas mamma skriver:

  Vilken mysig! Man kanske skulle ha en sån i lillans spjälsäng.

 4. Eva skriver:

  men åhh en sådan skulle va perfekt för Tilde tror jag, hon ligger alltid som en groda! Vi samsover också, och ibland så vill hon ligga på mitt bröst hela natten.Tänkte köpa en babynest el va de heter som ändrar värme efter bebisen så de aldrig blir för varmt el kallt men den där är nog bättre

 5. Lollo skriver:

  Ser väldigt skön ut! Jag har kollat på babynest men den här var intressantare. Lägger du ut bilder när bäbisen har kommit?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.